,

BISTRONOMIJA KOPAONIKA

09:05:00



Postoje predeli koji, kada im se prilazi krenu ka tebi da iskažu dobrodošlicu. Već izdaleka te dočekuju bogatstvom mirisa, zvucima, blagotvornom tišinom ...
Pruže ti pogled u koji uletiš kao u zagrljaj, i ubrzo se osećaš kao da si oduvek tu boravio. Takav je KOPAONIK. Bar za mene. 


Pisala sam vam kakav utisak ova planina ostavlja na mene u toku leta. 
Sada vam prenosim delić atmosfere sa ovog čarobnog mesta u toku hladne i surove zime, prepune snega ali i nekih odličnih jela koje sam imala prilike da degustiram. Kao i obično domaćin je bio MK RESORT "Grand Hotel & Spa" Kopaonik i vrhunski kuvar Filip Ćirić. 


Filip je jedan od vlasnika poznatog beogradskog restorana " HOMA", i nešto novijeg "Homa Bistroa", a u ovoj priči je pokretač jedne nove filozofije kulinarstva na našim prostorima koja se zove BISTRONOMIJA.



Bistronomy-Otvara novu stranicu gastronomije.


Šta je u stvari bistronomija? 
To je  jedan novi pravac u kulinarstvu, nastao nedavno ( 2006 ) u Francuskoj u Parizu da bi se vrlo brzo proširio na New York, Barselonu i ostale kulinarske metropole...
Po meni je to jedna revolucija kulinarstva, jedna pobuna protiv restorana stare škole, protiv snobizma i uštogljenosti, to je demokratizacija pripreme hrane u kojoj je kuvar umetnik. 
Koncept ovog pokreta su mali jednostavni restorani sa lepim enterijerom koji privlači mnoštvo ljudi koji se zbližavaju degustirajući hranu. Sastojci su jednostavni ali vrhunskog kvaliteta, nabavljeni u najbližem okruženju, ambijent je manje formalan i način pripreme je doveden do savršenstva.
Bistronomija je u stvari spoj bistroa i gastronomije.

" Grand Hotel &Spa "je organizovao promociju novog bistronomskog menija koji će se u buduće naći u redovnoj ponudi ovog hotela a tvorac ovog menija je upravo Filip Ćirić.

Kod nas je malo restorana a još manje kuvara koji se ogledaju u ovom planetarnom trendu. 

Da vidimo šta sve možete okusiti u restoranu Garden hotela "Grand Hotel &Spa" na Kopaoniku ? 

Prvog dana naše degustacije kulinarskog postmodernizma akcenat je bio na laganijim obrocima sačinjenim od ribe i morskih plodova. Ovaj obrok se sastojao od gangova koji su bili potpuno različiti i gde je svaki imao neki poseban prilog a pratila ih je čaša vina. Jako je važno do tančina ukomponovati ukuse vina i hrane. Ovde je bilo svega od carpaccia od brancina, lososa sa kinoom, paste sa gamborima i hobotnicom pa do rižota s plavim sirom i šumskim voćem koje je brano na obroncima Kopaonika sa prepečenim orasima i radičem... eksplozija ukusa...


Drugi dan bistronomi avanture opet započinjemo sa carpacciom ali ovog puta od junetine-tačnije jedne retke vrste junećeg filea u kombinaciji sa tartufima, pečenim orasima i musom od kozijeg sira. Drugo jelo su bile homemade papardele sa kopaoničkim vrganjima, ovčijim sirom, baby spanaćem i vrlo malo čilija...božanstveno jelo. Nakon toga smo okusili organsku pastrmku sa pireom od komorača, celerom, lešnicima i zelenom salatom. Bilo je tu i teletine i ćuretine ali vrhunac kulinarstva je jelo od guščije dzigerice koja je tretirana pink solju servirana sa šumskim voćem, meltodekstrinom, skrobom od žitarice topioke i uljem od lešnika...Unutrašnjost protivreči spoljašnjosti, predivna doza čvrste mekoće, slasno, uzbudljivo, očaravajuće..jednom rečju jedinstveno. 
Izmedju "zalogaja" dobili smo sorbet od višnje sa limunom i penom od zove koji neutrališe ukus predhodne hrane i predhodnog vina. 



Bilo je i poslastica..Tart od limuna, mus od maline i topli kolač od šljiva sa sladoledom od obranog mleka i karamelom...I čaša odabranog vina, finog voćkastog ukusa, koje je išlo uz desert..


Srpska fešta koju nam je trećeg dana upriličio Filip bila je dokaz da se kulunarstvo uči celog života. Bistronomija svojom gastronomskom sofisticiranošću ozbiljno preti klasičnim pikanterijama ispod sača, sa roštilja i ćumura jer ne proteruje roštiljsko meso sa menija već ga nudi pripremljeno na drugi način, u kombinaciji sa drugačijim dodacima i prilozima. 
Ove sve pikanterije možete probati u restoranu Garden po veoma lepim cenama. 
Razloga je mnogo da u toku zime posetite Kopaonik i "Grand Hotel & Spa", pisala sam vam već o sadržajima hotela, ali da vas podsetim da nikako ne propustite posle skijanja, fenomenalni Spa i bazen na otvorenom. Vrela voda i -16 Celzijusa napolju. Neprocenljivo! 








Doživite Kopaonik zimi, to je nešto najbolje što Srbija nudi. 
Kako vam se čini novi koncept hrane ( Bistronomija ) koji možete probati u "Grand Hotelu & Spa" na Kopaoniku?



You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.