,

KONMARI- magija čišćenja koja će vam promeniti život

08:40:00



U životu, a i u ormaru sve je stvar dobre organizacije. Proleće je stiglo odavno a mene hvata jeza od svakodnevnog obećanja sebi da ću pospremiti ormare i izbaciti višak garderobe. Nove kolekcije za proleće- leto su uveliko u izlozima i fali mi sto stvari a nemam mesta u ormaru.
 Kako vi stojite sa ovakvim dilemama?
Kako bi mogli to sredjivanje podići na neki viši nivo? Jeste li čuli za Marie Kondo i njenu metodu čišćenja? 
Ukoliko niste, onda ste tu gde treba da budete...Na pravom mestu :)
Metoda čišćenja je u stvari način razmišljanja kojim je Marie Kondo promenila život hiljadama ljudi. 
Ovo sve možete pročitati u knjizi -"The life-changing magic of tidyng up: the Japanese art of decluttering and organization"; ( Magija čišćenja koja će vam promeniti život: Japanska umetnost reda i organizacije). 


Metoda se zove Konmari.
Srž problema je prenatrpavanje stvari i loša organizacija.
Ja se sad osećam kao hrčak..samo vučem, kupujem, donosim u kuću a gomila od tih stvari mi u suštini i nije potrebna.
Po ovoj metodi, kada dotaknemo neku stvar ili predmet i ne osetimo radost, i ta stvar nas ne razveseli, pothitno bi je se trebali rešiti.
Koji su to saveti koje nam preporučuje Marie Kondo a koji će nam olakšati da svoju kuću i svoj dom dovedemo u red? 


Evo nekih -
Za početak, osnova neka bude to da treba da bacite sve nepotrebne stvari da bi ste napravili mesto za one potrebne ( bitne).
Morate dobro razmisliti šta volite i šta vam je bitno. Sigurno imate one stvari koje čuvate i koje će "jednog dana dobro doći", to su obično neki časopisi, recepti, neke nikad obučene jakne...e te stvari vam nikada neće trebati i bolje da ih se rešite. Po Konmari metodi to su vam one stvari gde imovina gubi dostojanstvo kada stoji neiskorišćena u kući. 


Pored onih svari koje "će jednog dana dobro doći", postoje i one koje sakrivamo sami od sebe po kući. Npr: najmanje voljenu suknju koju bacimo negde na dno ormara li čizmice koje smo kupili prošlog proleća na rasprodaji, ali nikako nismo stigli da ih nosimo, pa stoje u kutiji, u onoj najvišljoj pregradi, koju možemo da dohvatimo samo ako se popnemo na merdevine...E to su stvari koje ne poštujemo, koje prave haos u kući i kojima nije mesto u toj istoj kući. 




Sigurno ni vama nije jasno, a ni meni, zašto neke stvari držimo u kući i ne možemo ih se rešiti.
Uglavnom su to dva razloga: jedan je da se ne odričemo prošlosti i čuvanjem predmeta koji nas podsećaju na istu , na neki način pokušavamo sačuvati tu prošlost, drugi je da se plašimo budućnosti. U tu drugu kategoriju uglavnom spadaju one stvari koje možda jednog dana zatrebaju. 
Niko vam ne kaže da treba da se odreknete nekih lepih uspomena, ali gomile kamenčića, nekih ceduljica, karti sa nekih bioskopskih predstava, časopisa...se svakako treba otarasiti. Dodirnite svaku stvar pre nego odlučite šta ćete učiniti sa njom. Konmari ustvari slavi sadašnjost a ne prošlost i na taj način podstiče da vi vladate sopstvenom imovinom a ne ona vama. 
Napravite red u svojoj kući. Presložite ormare, police, ladice u svakoj prostoriji, rešite se nebitnih stvari i stvorite prostor za neke bitne i nove stvari, ljude, dogadjaje. Pokušajte, iako možda ne verujete u ovaj metod, doneće vam red u dom. 
Na internetu imate milion ideja i saveta po Konmari metodu. 





Zabavno je, uči nas organizaciji, uredjenju kuće i načinu kako da posavijate svoju garderobu..Ako ništa bar će vam napraviti više mesta u ormaru za one nove cipele koje ste se nameračile da kupite...
Kako vi pravite red u svom domu? 





 


 

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.