,

Vasina torta

12:24:00




Evo nešto kopam po receptima i tražim koju tortu bih pravila za Uskrs. Onda se setim čuvene Vasine torte, i odlučim da sa vama podelim moj recept.. Sigurno ste i vi kao i ja odrasli na Vasinoj torti... Meni ona tada baš i nije bila omiljena ali s godinama ukus se menja i postajem poprilično nostalgična kada su u pitanju jela koja su bila neizostavni deo porodičnih slavlja i tradicionalnih nedeljnih ručkova. A i ova savršena kombinacija čokolade i narandže, pomalo podseća na Jaffa keks. 
Po nekoj priči, torta ima tradiciju još od neke 1900 godine, pa sad vi vidite da li bi pala u zaborav da nije tako dobra. 



Za koru vam treba:
5 belanaca 
5 kašika šećera
5 žumanca
1 kašika brašna
50g-70g mlevenih oraha
50g čokolade za kuvanje

Mikserom umutite belanaca, pa dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok ne umutite čvrst šam. Ručno umešajte žumanca u šam prevrćući šam lagano tako da ostene što vazdušastiji. Pomešajte brašno, orahe i rendanu čokoladu i lagano ih ručno umešajte u masu. Obložite dno kalupa za tortu prečnika 24cm papirom za pečenje. Sipajte masu u kalup i pecite na 180 C stepeni oko 30 minuta. Ostavite koru da se ohladi u plehu. Prebacite je na tacnu na kojoj planirate da je poslužite.



Za fil vam treba :
kristal šećera
125ml mleka
125g kristal šećera
200g mlevenih oraha
60g otopljene čokolade za kuvanje
10 kašika pomorandžinog soka
 rendana kora 1 pomorandže
150g putera omekšalog

Mikserom umutite žumanca sa 4 kašike šećera i kuvajte ih na pari oko 5 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Žumanca treba da se kuvaju kratko samo radi termičke obrade. 

Zagrejte mleko sa 125g šećera i prelite preko oraha. Orahe treba samo da poparimo. U mlaku smesu dodajte otopljenu čokoladu, koru i pomorandžin sok. Ostavite da se čokoladni fil ohladi.

Umutite puter mikserom i spojite ga sa skuvanim ohlađenim žumancima i čokoladnim filom muteći mikserom oko 1 minut da fil postane vazdušast i lagan.
Stavite obruč za tortu sa pomičnim dnom oko pečene kore i nanesite fil preko. Odložite tortu u frižider dok ne spremite šam.



Za šam vam treba : 
4 belanca
250g kristal šećera
150 - 200ml  vode
Šećer i vodu špinujte jedno pola sata, posle toga belanca mutite na pari i u tankom mlazu sipajte šećer, mislim da će vam za to biti dovoljno pet minuta. 
Na ohladjenu tortu nanesite šam. 


Za glazuru vam treba: 
200g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
malo mleka

Otopite čokoladu, mleko i ulje. Sipajte čokoladnu glazuru preko torte i neka slobodno ciri sa strane... Glazuru ne stavljajte na topli šam. 
Nije lako.. ali vredi :) 


Da li volite Vasinu tortu? 

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.